Gjenoppdagelse av min kvenske identitet – uke 1

Raymond og Inferno i korona karantene

Jeg hadde knapt blitt varm i jobben før alle planlagte aktiviteter som språkdusj, språkcafè, o.l. måtte avlyses. Fra jeg startet i jobben mandag 20. januar fram til myndighetene innførte de strengeste restriksjoner i Norge i fredstid på torsdag 12. mars, har jeg brukt tiden til å få oversikt over den jobben jeg nå er tilsatt for å utføre.

Nå som samfunnet har blitt satt på midlertidig pause har jeg endelig fått tid til å begynne å skrive på bloggen som jeg har måttet utsette på grunn av mye annet forefallende arbeid. Så jeg skal forsøke å komme med noen oppdateringer her fram til dagens situasjon. Jeg vil prøve å ta uke for uke.

Min første uke gikk med til å bli kjent med mine kolleger fra Ruija museum. Mange fine folk. Trygg Jakola, styreleder for språksenteret tok i mot meg med en bukett tulipaner og en prat. Vi arrangerte det første styremøtet onsdag, to dager ut i jobben. Her fikk jeg føringer å jobbe etter frem til neste styremøte i mars. På møtet fikk jeg treffe det nye styret ved språksenteret, og jeg ble informert om tilstanden for språksenteret i øyeblikket.

I styret for Vadsø kvenske språksenter sitter nå Trygg Jakola som styreformann, Mia Krogh som styremedlem og Sigurd Richardsen som styremedlem og representant fra Vadsø kommune. En fin gjeng som jeg gleder meg til å jobbe sammen med i det kommende året.

Torsdag 24. januar fikk jeg være med en tur ut på Varangerfjorden med seilbåt for å sette ut krabbeteiner. Kapteinen viste seg å være en gammel kven som hadde bodd flere år i skuta si før han omsider flyttet på land igjen.

Som en del av forberedelsen til Solcafè på Toumainen gården fikk jeg også en liten omvisning her i museets lokaler. Gården skal være oppført rundt 1850 og er i svært god stand. Den ble brukt som felles badstue for folk i Vadsø før i tida. Da var damene og barna først ute og tok badstue, og deretter var det mannfolka sin tur. I badstua møtte alle hverandre i naken tilstand uavhengig av sosial status. Gården ble også brukt som bakeri for byens befolkning. Under andre verdenskrig okkuperte tyskerne gården og benyttet den til egen matproduksjon. Spennende med gammel historie!

Fredag 25. januar ble jeg invitert til å være med på Solcafè som museet arrangerte i Toumainen gården i Vadsø. Vaktmester Johnny Sommer, gav meg grundig innføring i oppfyring av den gamle bakerovnen. Jeg ble satt i arbeid med å bake ut solboller sammen med Lisbeth Dragenes og Turid Strand. Da jeg var ferdig med bakingen hadde jeg et besøk hos regnskapsføreren for å få oversikt over økonomien for sentret. Og så var det plutselig helg og jeg måtte tilbake til Båtsfjord for å hente mer av flyttelasset og min firbente venn, Inferno.

Nye ord og uttrykk:

Hyvä päivää! – Päivää päivää! Mie olen Raymond Olufsen. Kuka sie olet? Hauska tavata! Tervetuloa Ruijala!

Leave a Reply

%d bloggers like this: