Gjenoppdagelse av min kvenske identitet – uke 2

Dagene blir lengre

I min andre uke i jobben så har jeg mye å ta tak i, men heldigvis har jeg fått lov til å ta med kameraten min på kontoret. Inferno heter den fyren på litt over 3 måneder. Litt selskap gjøre dagene lettere. Jeg må begynne å planlegge og bestille reiser for å opprette kontakt med de andre språksentrene og ikke minst kvensk institutt i Børselv. Jeg må sette meg inn i arbeidet som har blitt gjort før jeg ble ansatt. Jeg må få på plass overtakelse av sosiale medier og mail systemer. Jeg må også begynne å tenke på hvilke nye aktiviteter jeg kan få på plass ved språksenteret og ikke minst må jeg samle trådene fra den forrige daglige lederen.

Jeg rekker en tur innom Skallelv denne uka for å hilse på min mors onkel, Karstein som bor på den gamle familie gården. Han fleiper stort med at jeg har begynt å jobbe på språksenteret. Jeg benytter sjansen til å teste ut mine nye kvenske gloser. “Hyvää päivää!” sier jeg høyt og tydelig til gamle Karstein. “Päivää päivää!” svarer han med et smil om munnen. “Mie olen Raymond Olufsen. Kuka sie olet?”. “Mie olen Karstein Karlsen” svarer Karstein. “Hauska tavata Karstein Karlsen!”, sier jeg litt stolt, mens vi begge ler.

Skallelv eller Kallijoki, er ei bygd midt mellom Vardø og Vadsø. Karstein har bodd her hele livet. Han er nå 82 år gammel. I sin ungdom jobbet han som sjømann i sørisen i vintersesongene for å bringe ekstra inntekt inn til familien. Det var da alltid stor stas når han kom hjem igjen, for han tok turen innom Japan hvor han kjøpte med seg spennende gaver. I dag er Karstein 1 av 2 fastboende i Kallijoki.

Kvenene i Varanger slo seg gjerne ned ved elveutløp der de kombinerte fiske og jordbruk. Skallelv er et typisk eksempel på dette. Så og si alle familier i Skallelv drev med fiske, og arbeidet på sjøen var mennenes oppgave. Kvinnene tok jobben med fjøs og husarbeid. Redskapene juksa og lina ble brukt til fiske. Torsk ble fisket med begge redskapene. Med juksa fisket man også sei, mens hyse ble tatt med lina. Noen drev også med kveite og flyndrefiske, mens bare noen få drev sjølaksefiske.

Tur i natur og kultur Skallelv – Kallijoki, Varanger museum og Tromsø Museum

Nye ord og uttrykk:

Antheeksi! – Missä miesten hyysikkä? – Missä vaimoitten hyysikkä? – Missä voi? – Hiiri söi – Miisä hiiri? – Aitan alla – Missä aitta? – Vieris johkeen – Missä joki? – Härkä joi – Missä härkä? – Tauti tappoi – Missä tauti? – Taivhaassa…

Leave a Reply

%d bloggers like this: